Tuesday, December 13, 2016

Sayur Organik Dalam Produk Shaklee


koi suka carrot. dalam banyak² sayur di dunia ini carrotlah paling feveret. top of the list hihi selain kobis, buncis n the latest craze is ulam raja (hihi pendek betul list sayur kesukaan)

memang kurang makan sayur especially the green ones. makan ulam raja pun by accident then rasa kesedapannya especially bila makan dengan ayam masak kurma or masak lemak. memang makan sampai tak perasan mak mertua lalu hihi

tapi carrot memang takdek tandingan. kalau mak masak sayur campur, memang carrot yang akan lesap dulu bersama kobis. makan carrot bagus untuk mata hihi tapi koi still jugak rabun. apakah maknanya hihi

ni lah nak bagitau makanan kita ni dah makin sedikit khasiatnya berbanding tanaman zaman dahulu.. back in the 50s 60s yang mana memang abundance makanan segar dari ladang. yang gemuk², yang hijau², yang panjang². zaman sekarang coloured sayur  dah tak berapa nak berwarna dah.. kusam je kalernye. saiz nye pun way smaller than sayur dulu². kurus dan kontot je haha

tengok bandingan kandungan zat besi dalam sayur bayam di tahun 50an dengan sayur bayam di tahun 97. huhu 53 ikat sayur bayam yang diperlukan untuk nak dapat khasiat iron seperti seikat sayut bayam di tahun 53 dahulu. sanggup ke nak makan 53 ikat sayur bayam sekali hidang? dapat ke nak beli 53 ikat sayur bayam di pasar sekaligus. macam nak makan kenduri je hihi.. idok la koi


faktor utama kenapa jadi cenggini adalah kerana tanah kita ni dah kehausan zat mineral semulajadi. tanah dan ketandusan zat. due to extensive farming or other activities yang merosakkan tanah. hurmm tanah je kan.. memang dipandang remeh. lagik² bukan petani mahupun orang² yang tak berapa minat nak menanam. 

memang tanah sekarang dah overutilized, dah tercemar dari dalam, dah semakin berkurang zat aslinya. yelah, tanam sampah dalam tanah, buang sisa toksin dalam tanah. kalaupun buang di sungai toksin tu akan larut resap ke dalam tanah. hihi koi boleh guna perkataan larut resap tu sebab koi belajar and paham proses tanaman dan pertumbuhan tanaman hihi.. bukan sebarangan guna tu tau


even aktiviti membaja yang tak terkawal pun akan merosakkan tanah. zaman sekarang petani dan pengeluar lebih tertumpu kepada hasil yang lumayan. so memang giler² membaja untuk mempercepatkan pusingan tuaian, giler² guna pelbagai bahan kimia, suntik sana ubah sini untuk mendapatkan hasil yang gemuk dan tinggi kualiti. juga untuk hasilkan tumbuhan yang rintang serangan serangga mahupun penyakit. ye ke tinggi kualiti? walhal tumbuhan tu dah berubah dah. dh jadi tumbuhan GMO : Genetically Modified Organisms


ni koi share sikit apa maksud GMO tu.. aduhai, sekarang ni dah banyak dah produk² sebegitu di pasar² dalam negara ni. even produk local pun dah ada yang nak jadi cenggitu.. cuma takde studies lagi dijalankan pada sayur dan buah tempatan huhu


so, apa yang kita dapat? tumbuhan yang dapat sedikit zat tanah. itupun selepas berebutkan zat² tu daripada tumbuhan² lain sebelah menyebelah. alhamdulillah kalau dapat zat. jangan sampai toksin je yang tinggal dalam tanah untuk diserap oleh makanan kita. time tu nanti apalah yang tinggal untuk dimakan?


by keeping that in our minds, koi nak syorkan agar semua kita ni ambik vitamin tambahan. keep eating the greens and the vegetables. makan secara seimbang, pengambilan diet makanan yang betul untuk setiap kali hidangan amat² penting. tapi pengambilan vitamin tambahan jugak amat penting dan perlu dah di zaman ni. yelah, sayur kita pun dah kurang zatnya so kita kena makan vitamin tambahan untuk top up the needs of our body. bila badan tak cukup zat, macam² lah yang jadi. pikir² kan lah.. 


macam carrot kegemaran koi tu. sangat bagus untuk mata tapi koi still nak kena makan carotomax. kenapa? sebab 1 biji carotomax mempunyai kandungan zat sama banyak dengan 7kg carrot mentah. lagi senang makan carotomax je kan tapi koi still nak makan carrot sebab nanti koi tak dapat nak merasa nikmat mengunyah carrot tu, betul tak hihi

Sunday, December 11, 2016

Target 2017 Yang Saya Mesti Capai 1 Tahun Dari Hari Ini

wokeh, hari ni nak share pasal target jangka pendek Bisnes Shaklee yang nak koi nak capai dalam masa 1 tahun daripada sekarang. eh sebelum tu, aokme dah Daftar Ahli Shaklee? aaa kalau belum, bolehlah hubungi koi Pengedar Shaklee Temerloh or nak lagi cepat, taip DAFTAR AHLI dan hantar ke 019 981 9196.


okay, kembali ke topik asal hihi. koi memang ada banyak impian tapi ni antara impian yang koi nak capai 1 tahun dari sekarang.

1. nak berjaya mendidik Triple H ni dengan lebih sabar.. tunjukkan lebih banyak contoh² yang baik.

2. nak buat sales up to RM20000 a month and earn bonus rm5000

3. nak naik rank COORDINATOR dan meluaskan empayar Shaklee ke seluruh daerah Temerloh dan daerah sekitarnya. lebih best lagi kalau berjaya conquer 1 pahang hihi

4. nak didik anak murid koi untuk mendapat keputusan yang lebih baik dalam peperiksaan mereka.

5. meningkatkan peratus lulus anak murid koi sebanyak 30%

okay, cukup setakat 5 ni dulu. doakan koi berjaya capai target ni ye hihi.. aa jangan lupa taip DAFTAR AHLI dan hantar ke 019 981 9196


aaa kepada aokme yang nak baca tentang Faedah Daftar Ahli Shaklee dengan Koi klik sini yek