Monday, August 14, 2017

Alfalfa Complex Shaklee Tumbuhan 1001 Khasiat Klorofil

Saya nak perkenalkan antara signature produk Shaklee iaitu ALFALFA COMPLEX SHAKLEE. Bahan utama produk ini adalah ALFALFA, Raja Segala Tumbuhan - Medicago Sativa. Walaupun banyak produk ALFALFA di pasaran tapi still ALFALFA COMPLEX SHAKLEE ni sangat berbeza. Ni saya citer sikit dalam entry ni.
Kalau Durian dikenali sebagai Raja Buah kerana ciri2 buahnya juga menunjukkan bahawa dirinya adalah raja. Tapi bila kita tengok kepada ALFALFA, kita tak nampak bahawa ianya adalah raja segala tumbuhan. ALFALFA ni merupakan sejenis pokok herba yang renek dan daunnya juga kecil. Tang mana yang raja tu? 

Well, tumbuhan renek bewarna hijau bernama ALFALFA ini adalah raja segala tumbuhan bukan kerana fizikalnya tetapi kerana khasiatnya yang beribu2 tu. Sesuai dengan namanya iaitu ALFALFA yang diambil daripada bahasa arab Alf Alf yang membawa maksud seribu ribu. Dalam bahasa latin tu pun maksudnya adalah tumbuhan yang mengandungi properties ubatan.


Aaa daun ALFALFA yang matang mengandungi kandungan klorofil dan mineral yang sangat tinggi. Semakin tua daunnya, semakin hijau warnanya, maka semakin tinggilah khasiatnya.


Pokok renek ALFALFA ni mempunyai akar yang sangat panjang. Akar ALFALFA ni menjalar nuuu sampai 20 kaki ke dalam tanah. Aaa kalau nak tahu, tanah kita ni mengandungi garam mineral yang sangat banyak dan setiap mineral itu adalah berbeza2 mengikut kedalaman tanah. Jadi, lebih banyak mineral tanah yang dapat diserap oleh akar ALFALFA dan terus disimpan di dalam daunnya berbanding dengan tumbuhan2 lain yang tumbuh tinggi dengan akar yang pendek. 

Nak tahu tak apa KELEBIHAN atau PERBEZAAN ALFALFA COMPLEX SHAKLEE berbanding produk Alfalfa yang lain di pasaran?


  • Proses penanaman bermula dengan pemilihan baka yang sangat ketat.
  • Ditanam di kawasan paling subur dengan udara tidak tercemar di California.
  • Ditanam dengan tiada langsung penggunaan racun perosak, pesticide, herbicide mahupun racun kimia.
  • Hanya daun Alfalfa yang matang sahaja dituai iaitu daun yang berusia cukup dua tahun.
  • Daun itu disaring lagi dan hanya daun yang sihat sahaja dipilih dan digunakan kerana ini adalah bahagian daun yang paling berkhasiat.
  • Proses pengeringan melakui kaedah alami iaitu pengeringan angin dan cahaya matahari tanpa sebarang campur tangan kimia.
  • Diuji secara klinikal dengan kos yang menelan belanja hampir RM 1billion untuk memastikan mutu, keberkesanan, kualiti, dan kualiti unggul.

Aaa tengok, betapa tingginya tahap kualiti dan penghasilan produk Shaklee ni.



Meh saya senaraikan pula antara KEBAIKAN ALFALFA yang telah direkodkan dalam sejarah penggunaan tumbuhan ini.

  1. Kaya Klorofil
  2. Kaya dengan segala nutrisi yang diperlukan oleh tubih termasuk kalsium dan protein.
  3. Merupakan sumber VITAMIN K
  4. Daunnya paling kaya dengan 300 zat dan mineral penting terutamanya bioflavanoids yang jarang diperolehi daripada tumbuhan lain 
  5. Bersifat alkali maka ia dapat menaikkan pH darah dan menjadikan badan kita kurang acidic.
  6. Berupaya menarik racun logam berat keluar daripada darah.
  7. Detox usus, darah dan logam berat daripada otak (dengan bimbingan pengambilan yang betul).
  8. Menurunkan kadar gula dalam darah.
  9. Membantutkan pertumbuhan parasit dalam darah dan usus.
  10. Membunuh parasit punca keputihan iaitu yis/yeast/candida.
  11. Mengurangkan alergi dan alahan.
  12. Mengurangkan kejadian gatal-gatal termasuk urticaria / hives / gegata / kelompok garam.
  13. Menghilangkan resdung.
  14. Mengurangkan asthma.
  15. Membantu pembekuan darah yang sihat dan normal.
  16. Membantu atasi masalah pembekuan darah seperti thrombocytopenic purpura.
  17. Membanti memerangkap lemak dan kolesterol.
  18. Membantu melawaskan kencing.
  19. Menghilangkan bengkak air seluruh badan.
  20. Mengeluarkan angin dari perut dan usus.

Selain daripada tu, ALFALFA ni jugak merupakan sumber serat yang tinggi. So, kalau jenis yang tak berapa suka minum air masak, memang akan merana bila makan ALFALFA sebab seratnya yang tinggi akan menyebabkan badan akan lebih cepat dehydrated, najis pun jadik keras. 

Tapikan, ada 2 jenis orang yang tak boleh makan ALFALFA COMPLEX SHAKLEE ni.

Orang yang tak boleh makan ALFALFA COMPLEX SHAKLEE yang pertama

Orang2 yang ada penyakit auto immune pun sangat tidak digalakkan makan Alfalfa kerana ia akan menjadikan auto immune badan lebih sensitif. Semakin galak pulak sistem auto immune badan melawan organ2 dan sistem badan sendiri. Oh no, tak mau begitu ya.

Orang yang tak boleh makan ALFALFA COMPLEX SHAKLEE yang kedua

Orang2 yang ada penyakit ketumbuhan kewanitaan juga dilarang sama sekali untuk makan Alfalfa. Sila jauhi tumbuhan ini kerana ia mengandungi phytoestrogen. aaa hormon macam badan manusia tu.


Tapi kalau anda takdek masalah2 di atas, bolehlah mencuba ALFALFA COMPLEX SHAKLEE kerana khasiatnya yang beribu ribu ni. Harganya pun berpatutan. Berbaloi dengan KHASIAT DAN KEBAIKAN ALFALFA yang diberikan.

  • Botol kecil (330 tablets) RM 60.95
  • botol besar (700 tablets) RM108.65

Aaa belilah daripada Pengedar Shaklee Temerloh ni ataupun mana2 pengedar yang ada tanda #SuperStarzFamily. Insya Allah kami akan bantu ada sehabis baik lagik2 dengan adanya doktor dan pakar yang telah terlibat dalam bidang nutrisi dan juga Shaklee selama lebih 20 tahun.

aaa ilmu baru untuk anda kan? semoga bermanfaat untuk semua 😁

#BuildByMe #PengedarShakleeTemerloh with
#SuperStarzFamily #Alfalfa

Friday, June 16, 2017

Impian untuk Ibubapa Tercinta


ini adalah wajah kesayangan hamba. saya ni paling culas untuk berhubung (even in this so advance technology era). sayalah anak yang paling kurang interaksi ngan mama dan bapak. maafkan daku 

saya jugak rasanya antara yang kurang berkhidmat untuk mama dan bapak. lagik2 saya yang duduk paling jauh daripada diorang dan adik beradik yang lain. bak kata H1, "Kenapa rumah kita jauh daripada rumah wa Siti Kartini Abdul Karim, cik Kartika Karim ngan udak Mohamad Fazzil Naziri? rumah ngah Siti Kartina pun dekat ngan rumah Atok Karim?"

ce teka apa jawapan saya? "well, rumah kita jauh daripada keluarga ibu tapi dekat ngan keluarga ayah. win2 la kan. kita balik rumah keluarga ibu spesel. kena naik belon segala." oooooo

alhamdulillah mama dan bapak adalah parents yang sangat memahami. walau kena kutuk ngan orang2 sebab semua anak2 perempuan dia kawen ngan orang Melaya tapi diorang rileks je. "bolehlah kitorang selalu travel jenguk anak2." itu jawapan mama 😁   memang win

mama dan bapak memang adventurous. mama tu walaupun kecik tapi sangat2 organized. tak kisah nak dibawak ke mana2 tapi makan je kena jaga2. insya Allah bawak pergi travel takkan ada benda yang tertinggal hihi tak macam daku ni 😌  bapak pulak not the typical men type. tak malu bertanya bila sesat ataupun bila tak tahu. dan bapak suka mencuba. tak kesah kalau dah tersilap masuk simpang. "takpe, boleh pusing balik."

teringat trip yang mama dan bapak bawak kitorang time kecik2 dulu. dari Kuching ke Bintulu naik van. mama, bapak dan nenek and kitorang adik beradik.

yang paling tak boleh lupa trip dari KL ke Penang naik keretapi. ke Pulau Langkawi lagi. 3 orang dewasa dengan 9 kanak2. time tu 3 orang kazen ikut sekali. hebat tak hebat. duk motel murah sebilik 12 orang time di Penang. di Langkawi duk 1 chalet 12 orang. tido berterabur sampai depan pintu chalet kihkihkih ada pulak insiden seat orang lain duduk dalam feri. memang best kenangan travel 1 family.

saya tak sabar nak bawak mama dan bapak travel bersama. ke Jepun, ke Xinjiang, ke Europe. ke Mekah dan Madinah untuk Umrah. mama dan bapak ada segalanya alhamdulillah. jadi ini cara saya untuk gembirakan hati mereka. travel around the world yeah 

doakan saya ye