Wednesday, November 30, 2016

7 Sikap Orang Bisnes Yang Saya Belajar Dari Bisnes Shaklee part II

ok.. entri ni adalah sambungan kepada 7 Sikap Orang Bisnes yang saya dah post sebelum ni. Dah baca ke belum? aa klik Sikap Orang Bisnes untuk baca 2 sikap sebelum ni 😊😊 saya ni Pengedar Shaklee Temerloh yang baru nak bertatih dalam dunia Bisnes Online ni. so memang banyak yang perlu dipelajari.


saya nak ulas pasal sikap positif yang saya dah share sebelum ni. hidup ni memang ada pasang surut, turun naik, tunggang terbalik then kembali normal.. biasalah tu.. hidup namanya hihi kitakan manusia biasa


saya ni pun tak terkecuali.. walaupun sekarang sedang berusaha untuk mempositifkan semua perkara, namun ada jugak yang terlepas (banyak la jugak hahaha)

perkara² negatif atau yang tak diingini memang sentiasa ada.. ada orang pernah bagitau saya tak patut untuk sentiasa positif sebab negativiti juga perlu untuk seimbangkan hidup kita. kalau asyik nak positif je nanti kita akan lupa pada kesusahan dan kesedihan pulak. ishkishkishk tak patut 🙅🙅

well, orang² yang positif ni bukannya lupakan yang negatif tu.. benda2 negatif dan segala makaneka kesusahan yang dilalui akan menguatkan lagi orang2 positif. orang² yang positif ni bila dilanda negativiti, akan berfikir secara menyeluruh and look for the positivity di sebalik aura negatif itu hihi..

so macamana sekalipun, orang yang positif akan sentiasa nampak yang positif jugak walaupun dilindungi oleh negatif. aaa nampak tak betapa bersemangatnya orang² positif ni untuk mengharungi kehidupan yang berliku² dan penuh pancaroba ni hihi



wokeh, let's end it here pasal positivity. hihi not being negative ye tapi nak sambung kelas pulak ni. syukur sangat berkesempatan nak hadiri kelas spesel ni.

nantikan sambungan entri ini ye untuk mengetahui 7 Sikap Orang Bisnes Yang Saya Belajar Dari Bisnes Shaklee


kepada yang sedang membaca ni dah Daftar Ahli dah? nak tahu apa Faedah Mendaftar Ahli VIP Shaklee Bersama Team #Superstarshaklee? boleh baca di 

Tuesday, November 29, 2016

7 Sikap Orang Bisnes Yang Saya Belajar Dari Bisnes Shaklee

assalamualaikum.. apa khabar rakan² blog hari ni. wokeh hari ni nak citer sikit 7 Sikap Orang Bisnes Yang Saya Belajar Dari Bisnes Shaklee. 


ini adalah 7 Sikap Orang Bisnes Yang Saya Belajar Dari Bisnes Shaklee yang pertama. sikap tak reti malu untuk bertanya dan terus menerus promote diri as pengedar shaklee yamg bertauliah. malu tu masih ada tapi bertempat laaa. 

saya hari ni jauh berbeza dari saya yang dulu. terutamanya dari segi menjalankan bsnes saya. dulu saya malu sangat nak promote bisnes pada kawan². secara berdepan. even dalam fb ke insta ke.. malu haha.. jangan cakap dengan kawan, dengan family members sendiri pun malu jugak nak promote. malu kena gelak, malu orang tak layan. haish malu betul hihi

bukan setakat malu nak promote, nak bertanya pada upline pun berat mulut. sebelum tanya tu dah ada pemikiran yang soklan saya tu trivial sangatlah, nanti menyusahkan pulak orang lain lah, mengganggu je kalau saya tanya.. memang macam² yang dipikir. 

sekarang alhamdulillah dah berubah sedikit demi sedikit. saya dah beranikan diri untuk buang sikit malu untuk promote tu. lagik² sekarang ni upline and mak biznezz memang support habis. bagi galakkan, sama² buat posting. so dengan selamba dah boleh buat post pasal shaklee dah sekarang. 




ini sikap7 Sikap Orang Bisnes Yang Saya Belajar Dari Bisnes Shaklee yang kedua. aaa positif sepanjang masa. suka sangat

bukanlah kami orang² bisnes ni tak pernah dilanda benda² negetif tapi kami sentiasa cuba untuk elakkan. bila ada benda negetif, kami akan cari the positif side of it then move on. 

and orang² bisnes ni memang berkawan dengan geng² bisnes dan geng² yang positif jugak. bak kata orang² bisnes yang dah berjaya, the positive will always attracts the positives.. and the achievers will always attract other achievers. 

and yang best nya about being positive is kita akan sentiasa nampak kebaikan dalam semua hal yang dilalui, akan sentiasa nampak kebaikan pada semua orang, akan sentiasa nampak rahmat Allah dalam semua perkara. menjadikan kita sentiasa bersyukur. 

aaa cukuplah setakat 2 je out of 7 Sikap Orang Bisnes Yang Saya Belajar Dari Bisnes Shaklee. tulis panjang² nanti tak khatam pulak hihi. 

nantikan bakinya dalam posting yang akan datang. insya Allah saya akan berjaya senaraikan7 Sikap Orang Bisnes Yang Saya Belajar Dari Bisnes Shaklee. 

aaa nak baca lebih lagi pasal bisnes shaklee? boleh baca kelebihan Daftar Ahli Shaklee dengan team #superstarshaklee kat 


Monday, November 28, 2016

Jalan-Jalan Cuti Sekolah Kami Sambil Buat Bisnes Online


assalamualaikum.. hihi hari ni dah rasmi cuti sekolah bermula.. yeahhaaa!!! seronok siot!! so nak citer apa plan jalan-jalan cuti sekolah kami sambil tak lupakan bisnes online ni hihi

macam biasa bila dah namanya cuti, rutin kami sekeluarga memang akan turun kl. tujuan utama adalah ke airport nak ngambik cik abang yang terbang dari seberang laut china selatan tu. ingatkan this will be the last airport trip untuk jemput abang tapi sayang seribu kali sayang belum juga rezeki untuk cik abang pindah balik ke tanah semenanjung ni 😭😭😭

biasa trip ke kl tak lama sebab cik abang memang akan terus nak balik ke temerloh. kali ni berbeza sikit sebab boleh stay lama kat kl. cik abang lambat balik atas tugasan tambahan hihi nak tambah duit gitulah.. lagik pun mama and bapak pun ada kat kl so bolehlah meronggeng mak limah lama sikit 😁😁😁

oh and banyak orang tanya tak balik kuching ke? bila naik belon balik kampung? maaflah, cuti sekolah kali ni tak dapat nak balik kampung. cuti pun tak berapa lama huhu.. ni pun ada mesyuarat kat sekolah kamis nanti.. and kena bertugas jugak di sekolah. aaa siapa kata cikgu cuti lama 😣😣

dalam pada nak bercuti melepak lama di kl ni pun timbul jugak rasa kesian kat orang² temerloh, mentakab, chenor and jengka. yelah, pengedar shaklee kawasan diorang ni nak gi bercuti luar kawasanlah katakan. tak dapat nak COD barang.

maaf ye semua. tapi jangan risau sebab saya ni nama je bercuti tapi bisnes masih jalan seperti biasa hihi.. bisnes online kan.. semuanya di hujung jari je. 

ni pun dah ada 2 3 orang temerloh orang lipis dah kontek.. tanya² produk, ngoder² barang. ada sorang ni siap sedih tak dapat barang on the spot sebab gigi dia sakit sangat dah.. maaf ye.

anda masih boleh menghubungi saya di 019 981 9196 untuk konsultasi. aaa boleh terus order.. sepantas kilat saya akan terus ke hq Shaklee di bandar sunway nun untuk terus beli dan poskan order anda.. aa zap zus zasss je kekdah nye. 

tak nak pos? nak saya COD jugak? 

eh takde masalah. tunggu saya pulang ke temerloh untuk kita berjumpa face tu face ye (bukan fast to fast macam budak wicet ye kihkihkih) 


ni dah senin.. and hari ni takdek buat mende la pulak selain menonton GV kat channel 123 tu. anak² pulak dah seronok bermain. uish, terasa rugi 1 hari cuti ni. ehhhmm mana ek nak pergi berjalan di shah alam dengan 3 budak kecik ni?

aduhai.. tak boleh jadi ni. kena plan jugak jalan-jalan cuti sekolah ni sambil buat bisnes online. masa sedang berjalan dan ia ibarat emas. nanti dah balik temerloh mulalah nak mengeluh menyesal tak gi jalan² kat kl sedangkan peluang dah ada depan mata haha

tapi seronok pulak bergolek tak buat mende di hari cuti. aaa bestkan buat bisnes online ni.. sambil golek² rilek² cuti² bisnes masih jalan seperti biasa. yang penting esok saya memang akan ke HQ. rabu nanti pun akan pergi lagik. baru dapat info ada kelas eksklusif rabu ni. uish, mesti kena singgah walaupun sekejap. 

wokeh, nak tanya en google apa tempat yang seronok nak di tuju tapi mesti mudah dan selamat untuk di pergi sebab saya sorang je ni hihi siapa yang kenal saya dan pernah jumpa Triple H saya mesti tau apa yang perlu saya handle hahaha


tapi i'm up to the challenge. setakat ni impian H1 nak naik keretapi saya dah tunaikan pada kesempatan yang dulu. ni nak plan mini adventure trip yang lain pulak hihi

aaa ini je plan jalan-jalan cuti sekolah kami sambil buat bisnes online ni.. takde full plan pulak untuk minggu ni. nanti cik abang dah balik nanti memang dah ada plan lain hihi


BTW, bacalah faedah daftar jadi ahli shaklee dengan team superstar kat sini

Saturday, November 26, 2016

Vivix Shaklee : Produk Shaklee Wajib Ada Dalam Setiap Rumah

assalamualaikum dan salam sejahtera

hari ni saya nak share kenapa vivix shaklee: produk shaklee wajib ada dalam setiap rumah. 



ok.. bg teaser dulu. tetiba ada pulak tugasan yang mendesak. hihi malam2 sikit saya sambung ye

kenapa vivix shaklee produk shaklee wajib ada dalam setiap rumah

sabar ye

Monday, November 21, 2016

Trip Impian Percuma Dalam Bisnes Shaklee

team ireach shaklee baru je balik daripada trip impian percuma dalam bisnes shaklee.. ai is jeles 😒😒😒

kali ni diorang dapat ikut trip ke langkawi.. PERCUMA uollsss.. siap ada voucher makan lagik tu.. tidur hotel 5 bintang. jalan² sekitar langkawi layanan top class. sangat memaksa ai untuk jeles tahap dewa 😂😂😂

ritu trip percuma international ke california, usa.. ni trip percuma domestik pulak ke langkawi..

aish best betul buat bisnes shaklee.. buat singguh² bukan duit je dapat, trip² percuma pun boleh dapat. eh, kereta percuma pun ada tau.

setiap tahun destinasi trip berubah².. pernah ke italy lah, china lah.. yang domestik pulak hampir habis 1 malaysia dah pusing. 

cycle terbaru ni qualifiers akan ke JEPUN.. huuu memang destinasi impian ai nih. boleh baca kat sini citer sensasi trip impian percuma dalam bisnes shaklee yang ai idam²kan hihi

yang pasti, setiap tahun jugak shaklee offer untuk buat umrah percuma.. boleh pilih nak pergi trip international or umrah. aaa best ke best.. teruja ai ni

dan yang paling best, bukan kita sorang je boleh pergi. dengan semangat waja dan kesungguhan, insya Allah suami, anak², makpak, mertua semua boleh ikut. nak tak hendak je buat bisnes hihi


aaa sekarang ai nak tenung gambar jepun ni lama² and nk sambung berangan.. berangan layak untuk trip impian percuma dengan bisnes shaklee.. dapat pergi satu family



ok.. nak ajak anak² belajar cakap jepun mulai sekarang 😁😁 jom tengok drama jepun

karmila karim
019 981 9196

Friday, November 18, 2016

3 Sebab Kenapa Saya Pilih Bisnes Shaklee

assalamualaikum dan salam sejahtera.. aaa hari ni saya nak share sikit 7 sebab kenapa saya pilih bisnes shaklee online sebagai bisnes tambahan saya haha macamlah ada banyak bisnes lain 😊😊

hari tu saya ada tulis sikit latar belakang penubuhan kompeni shaklee ni. tak baca lagi? meh baca dulu kat sini

ok, bila dah berkenalan dengan pengasas kompeni dan bagaimana kompeni ni boleh dibina, hari ni nak citer sikit sebab kenapa saya pilih bisnes shaklee ni. macamana saya boleh jatuh cinta dengan produk² dia dan yakin betul dengannya.


aaa ini point yang pertama. setiap tahun shaklee membelanjakan bukan ratus, bukan ribu tapi BILLION ringgit khas untuk R&D setiap produk. 1 billion untuk ujikaji, penyelidikan dan pembangunan setiap produk yang shaklee hasilkan. shaklee dah hasilkan lebih 50 produk and mind you, semua produk tu masih lagi ada sampai sekarang. so boleh kira sendiri.. 50 produk darab 1 billion.. fuuuhhh investment besar tu


sebelum nak lancarkan produk pun ujikaji dan penyelidikan dibuat bertahun². dah terjual produk pun masih jugak buat penyelidikan untuk keberkesanan produk. then buat pembangunan dan penambahbaikan produk. aaa nampak tak kesungguhan shaklee untuk mengekalkan ketulenan dan keberkesanan produk diorang. cuba check produk suplement lain yang sedang kita makan sekarang.. ada tak kompeni tu belanjakan minimum 10juta untuk R&D? 

ni Mr Roger Barnett, the backbone of shaklee's R&D



ni point yang kedua.. citer pasal pembuatan produk. pernah tertanya tak kat mana ladang shaklee? berbillion² dah dibelanja untuk R&D jadi mesti berbillion jugaklah yang dilaburkan untuk ladang sendir kan.. wellllll di situlah kehebatan shaklee.. SHAKLEE TAKDE LADANG SENDIRI.. betul ni

kenapa takde ladang sendiri? ni sebab shaklee pentingkan kualiti. shaklee lantik dan pilih ladang² persendirian. semuanya dengan saringan SYARAT KUALITI yang sangat ketat untuk dicapai dan dikekalkan. sekiranya ladang² yang terpilih tu gagal memenuhi syarat tersebut, shaklee akan DISCARD ladang tu dan semua hasil daripada ladang tu dan akan cari ladang lain. 

tapi kenapa tak buat ladang sendiri? ladang sendiri kita akan tend to bias.. kalau hasil tanaman rosak, kita akan rasa rugi nak buang. yelah, dah keluarkan duit banyak nak jaga and baja kan.. so, bila kita lantik ladang luar, kita akan jadi sangat strict and fussy dan pilih yang terbaik je. betul ke betul? aaa itulah falsafah shaklee untuk tidak mempunyai ladang sendiri.

dannnn yang paling penting, shaklee hanya fokus kepada PENGHASILAN PRODUK BERMUTU DARIPADA BAHAN MENTAH TERBAIK. aa shaklee tak nak buang masa dengan hal ehwal penanaman.. serahkan itu kepada pakar. walaupun bahan mentah shaklee ni daripada pelbagai sumber, shaklee akan pastikan semua ladang yang bekalkan sumber itu mengikut standard kualiti dan penanaman yang telah ditetapkan. NO CHEMICALS, NO DNA INTERVENTION.


ok, point yang terakhir adalah berkaitan dengan pemasaran. seperti yang semua tahu, shaklee adalah kompeni pertama yang mengasaskan pemasaran secara networking ataupun MLM. ini kerana shaklee taknak bazirkan wang untuk pemasaran sebab fokus shaklee adalah pembuatan produk berkualiti. so, shaklee tak keluarkan modal yang banyak untuk pemasaran. kerana modal pemasaran shaklee adalah MANUSIA.

sebab inilah, bisnes shaklee masih utuh walaupun dalam keadaan ekonomi merudum sekarang. macam tuan Faisal Abdullah, seorang sifu dan pakar pemasaran internet bagitau, BISNES SHAKLEE SANGAT BAGUS KERANA PRODUKNYA BAGUS DAN TERBUKTI BERKESAN SEJAK PULUHAN TAHUN, DAN JENAMA SHAKLEE SUDAH TERKENAL DI SERATA MALAYSIA. 

jadi, untuk orang yang baru nak berbisnes,  or orang yang sedang mencari² tercari² bisnes online sampingan, shaklee ni sangat bagus untuk dijadikan pilihan utama bisnes online. kerana jenamanya dah terkenal.. dah tak perlu susah payah nak perkenalkan lagi JENAMA SHAKLEE ni. apa yang perlu agen yang baru buat adalah menonjolkan diri je hihi

macam saya ni haaa 😉😉

so, inilah 3 sebab kenapa saya pilih bisnes shaklee sebagai bisnes online saya. anda nak join bisnes shaklee? jom kontek saya 

karmila karim
019 981 9196

Thursday, November 17, 2016

Produk Shaklee di saat Banjir


Gelapkan langit.. hari ni mendung lagi..  insya Allah kejap lagi hujan agaknya..  sebut hujan akan teringat banjir. so, hari ni nak share sikit pasal produk shaklee di saat banjir.

alhamdulillah.. sejuk bumi temerloh kebelakangan ni. syukur sangat² sebab hampir setahun jugaklah temerloh panas.. sampai surut air sungai Pahang te.. ni dah start hujan lebat sekali sekala, dah mula berair kembali sungai tu

ini pun lambat jugaklah angin monsun timur laut bertiup ke sini. biasanya dari bulan 9 bulan 10 dah mula. papepun tetap bersyukur.. semoga tanah² yang kering, tanaman² yang hampir mati bertahan dalam kemarau, kembali mencurahkan rezeki

tak sangguplah nak banjir besar pulak macam tahun 2014.. hihi tahun yang mengujakan untuk saya sebab kali pertama menghadapi bencana banjir besar.. sekolah pun jadi mangsa.. so tak payah ke sekolah.. tapi putuslah hubungan dengan bandar temerloh. duduklah pusing² sekitar paya pulai - kg awah.. bosan duk di rumah, ulang alik jalan area tu hihi. kawasan lain tak dapat nak dituju sebab jalanraya semua ampuh dek air.. 

rumah mertua di kampung tu memang setiap kali banjir besar akan menjadi mangsa.. taklah ampuh dek air sebab rumahnya atas bukit, tapi akan terputuslah hubungan dengan luar. yelah, rumah kat tebing sungai Pahang.. bila air dah melimpah tu memamg kompem jalan² akan ampuh. dah la ampuh, dalam dan deras pulak tu. tak dapat nak lalu dengan kenderaan darat. the only kenderaan yang boleh nak diguna untuk balik ke rumah mertua adalah bot. 

orang kampung memang siap sedia ngan bot dan minyak petrol banyak². jadi merekalah yang akan berkhidmat sebagai teksi nak balik ke rumah masing² time banjir hihi. uuu excited saya nak try naik bot nempuh air deras tu tapi risau la jugak.. saya ni tak pandai berenang.. pape jadi dalam perjalanan tu, lagik menyusahkan orang pulak. so sampai sekarang tak berani lagik nak cuba hihi.

mertua memang selalu dah prepare nak hadapi musim banjir. bila nampak air sungai dah nak melimpah memang awal² siap sedia. samaada nak terus stay di kampung or duduk rumah anak² di kawasan tak banjir. tapi tak boleh jugak nak tinggalkan rumah kosong gitu je. so prepare jugak beli makanan dalam tin, biskut², maggi, beras, susu, gula, teh kopi untuk orang yang akan tinggal di kampung jaga rumah. selain tu siap² beli lampu gas 2 3 bijik, minyaknye, lilin, air mineral bergallon².. macam² lah.. 

dulu masa saya tinggal dengan mertua, setiap kali musim banjir, ayah mertua dah risaukan saya. suruh suami saya bawak saya duk di rumah kakak ipar or duduk tempat lain time cuti sekolah tu. saya pun pelik jugak sebab saya excited ni nak duk di kampung. nak merasa jadi mangsa banjir. duk terkepung di rumah je, boleh rehat², boleh lepak² tengok tv. 

haha tergelak ayah mertua saya.. "time banjir mana dapat tengok tv. mana ada letrik. air bersih pun takde. nak mandi susah, nak buang air susah." tapikan rumah aboh kan tak naik air? haha naive nye saya. nampak sangat tak pernah kena banjir.. haha sebab rumah ayah saya di kuching tak pernah kena banjir (seingat sayalah hihi) kalau ada pun baniir, setakat naik kat jalan je and still boleh dilalui kenderaan.

apparently, masa banjir besar, protokol wajib adalah memutuskan bekalan letrik untuk mengelakkan berlakunya renjatan. selain tu, pam air ke kawasan banjir jugak ditutup. so memang terputus betullah.. 

sebab tu bagi mereka yang dah biasa dengan banjir besar dah siap siaga dengan bekalan². yang dah biasa and tahu rumah akan dinaiki air, dah siap siaga dengan bekalan untuk ke tempat perpindahan mangsa, dah kumpul² dokumen yang penting, dah angkat apa² yang nak diselamatkan ke tempat yang lebih tinggi. 

bekalan makanan yang diprepare untuk banjir ni biasanya adalah makanan segera, makanan kering dan makanan dalam paket, sumber nutrisi memang tolak tepi. dalam keadaan sumber air bersih pun susah nak dapat, memang kesihatan mangsa² banjir (yang tak nak berpindah ke tempat khas) akan terabai. nak² kanak².. pantang nampak air bertakung gitu mulalah nak main air bah.. seronok berkubang mandi air banjir.. hihi bukan budak kecik je, remaja belia pun tak ketinggalan. kekadang dengan mak ayah pun join main. berakit lah, bersampan lah.

banjir banjir jugak.. kesihatan dan keselamatan tetap dan mesti diutamakan. time banjir banyak wabak akan tersebar. wabak bawaan air biasanya. seperti malaria, kencing tikus, cirit birit, demam, denggi.. aish, segala makneka penyakit la boleh tersebar. semua yang berkaitan dengan kebersihan. yelah, time banjir banyak binatang yang mati lemas, segala sampah² akan timbul dan tersangkut di mana² ditambah lagi dengan barang² rumah yang hanyut. 

selain dokumena dan bekalan makanan serta peralatan yang perlu dipersiapkan untuk menghadapi banjir, ubat²an serta vitamin juga perlu nye. bagi yang memang bergantung dengan ubat klinik, memang kena awal2 dah mintak bekalan untuk 2 bulan (itupun kalau klinik bagi memandangkan bekalan ubat sedikit terhad sekarang ni). 

jadi, sebagai SID shaklee yang prihatin, meh saya nak senaraikan produk shaklee yang perlu di saat banjir

  1. vitamin c untuk menguatkan imuniti badan
  2. nutriferon untuk melawan virus² yang hinggap dalam badan
  3. esp untuk bekalkan protein 
  4. performance drink untuk bantu kekalkan hidrasi badan
  5. vitalea untuk kesihatan secara umum
  6. hb cream untuk sapu² kat kulit yang digigit nyamuk

aaa itulah antara produk shaklee di saat banjir yang perlu disiapkan. takde lagi? meh order kat saya 😊😊

karmila karim
019 981 9196

Wednesday, November 16, 2016

Kepentingan Ilmu dalam Bisnes Shaklee

semalam saya share pasal pengalaman handle customer pertama saya. aaa kan saya ada sebut pasal kepentingan ilmu dalam bisnes shaklee ni. 


ni saya nak share antara bahan bacaan yang dibeli time menghadiri kelas pertama shaklee saya.. aaa nampak tak kesungguhan saya untuk menambah ilmu untuk bisnes shaklee saya ni 😊😊

sangat padat dengan info.. suka betul baca sebab benda ni benda yang baru diceburi. so memang kena baca and rujuk and gali betul² ilmunya

aish bidang suplemen ni bukan sebarangan.. sebab orang makan suplemen and ia berkaitan dengan kesihatan sekaligus nyawa seseorang. jangan buat sesuka hati. memang perlu dalami segala ilmu yang berkaitan. 

apa kandungan suplemen, apa suplemen yang sesuai dengan penyakitnya, apa healing reactions yang perlu dianticipate.. 

ni baru sikit.. ada banyak lagi yang perlu dipelajari. well, kerana saya dah bertekad nak #liveamazing dan nak sebarkan #shakleeeffect pada orang ramai, jadi saya perlulah saya berusaha keras kan.. 

saya bertekad untuk tak nak jadi penjual shaklee yang touch n go je.. saya dah berikrar nak berikan perkhidmatan dan konsultasi terbaik untuk customer² saya..

sebab benda ni memamng seriuslah saya betul² nampak kepentingan ilmu dalam bisnes shaklee.. ni untuk diri saya sebagai pengedar and diri anda sebagai bakal prospek saya 😉😉

jadi, bolehlah kontek saya.. nak beli ke, nak join ahli ke, nak buat bisnes ke.. saya kakak kawasan terbaik anda, bersemangat nak menyebarkan kepentingan ilmu dalam bisnes shaklee 😊😊

karmila karim
019 981 9196

Tuesday, November 15, 2016

Pengalaman Handle Customer dalam Bisnes Shaklee

hihi meh sini saya nak citer sikit pengalaman saya handle customer pertama saya dalam bisnes shaklee ni. 

masa mula serius bisnes shaklee ni malu² kucing jugak la nak share or promote. dengan family pun malu jugak haha tapi bila tetiba kazen mula tanya apa suplemen sesuai untuk dia, masa tu gelabah la jugak.. tanya upline, search kat internet, bukak buku nutrisi.. berpeluh jugaklah ketiak dibuatnya 😆😆😆

nampak tak muka blur nak jawab soklan orang 😄😄
dalam pada sibuk konsultasi tu sempat jugak la promot sikit² kat nenek. sebab dia tanya apa yang disibukkan sangat berbincang sampai tak perasan orang keliling hihi. saya pun intro la sikit kat nenek. bila sebut harga terkejut dia.. "mahal juak vitamin kitak ya.."

taken aback sebab tak tau nak counter apa haha saya sengih je.. tetiba kakak saya nyampuk.. ayat dia saya ingat sampai sekarang..

"sik mahal pun.. sebotol ubat ya banyak isiknya. boleh tahan sampei 2 3 bulan. bahagi dengan berapa reganya.. lagik murah daripada vitamin lain.."

priceless uolsss


tapi memang betul pun.. harga vitaC Shaklee sekali beli memang rasa mahalnye time nak bayar tu. tapi bila bahagikan rega tu dengan bilangan tablets dalamnya which are 180, rega dia lebih kurang sama dengan vitaC beli di farmasi. bezanya.. bilangan VitaC Shaklee jauh lebih banyak. 

aaa itu pengalaman saya handle customer pertama saya dalam bisnes shaklee. hihi lucu jugak bila diingatkan. kerana tu saya berusaha sungguh² untuk banyak bertanya and tambah ilmu tentang nutrisi shaklee ni

insya Allah sekarang saya akan lebih bersedia dan kompiden untuk melayan soalan² anda 😊😊

karmila karim
019 981 9196

Saturday, November 12, 2016

3P: Profil, Pelan dan Produk Shaklee, sebuah Kompeni Hebat

Hari ni kita nak belajar sedikit tentang 3P: PROFIL, PELAN dan PRODUK  sebuah kompeni hebat bernama Shaklee. 

Ini  3P bukan calang2 kompeni. Kompeni dan kesemua produknya diasas dan dihasilkan oleh Dr Forrest C Shaklee. aaa nampak tak jejaka tampan kat bawah ni? itulah Dr Shaklee di masa mudanya. hensem kan? 


gambar ni diambil pada awal kemunculan beliau. pada ketika beliau menghasilkan vitamin shaklee yang pertama 101 yang dulu. aaa 101 tahun tau umur formulasi vitamin tu dan ianya masih ada dijual sampai sekarang. 


aaa itulah rupa vitamin pertama shaklee yang dinamakan VITALEA, singkatan daripada perkataan Vitalized Minerals. aaa 101 tahun dahulu shaklee dah hasilkan multivitamin. tapi.. time tu, Dr Shaklee masih belum bukak kompeni lagi. kompeni Shaklee ni hanya ditubuhkan untuk mula jual vitamin shaklee 41 tahun kemudian.

Apa? lepas 41 tahun baru nak bukak kompeni? kenapa?

well, Dr Shaklee ni ada falsafah dia. dia menekankan bahawa produk yang dia jual adalah PRODUK BERKESAN dan SENTIASA SELAMAT UNTUK MANUSIA. jadi, setelah 41 tahun VITALEA dimakan dan TERBUKTI pemakannya SELAMAT tanpa ada keracunan atau kerosakan pada hati dan buah pinggang, barulah Dr Shaklee tubuhkan syarikat network marketing pertama di dunia untuk pasarkan produk Shaklee.



maka wujudlah Kompeni Shaklee pada 1956. kompeni yang mengasaskan pemasaran secara network pertama di dunia dan setakat ni takde kompeni lain yang setanding. buktinya ia dah bertahan 60 tahun di dunia dan lebih 20 tahun di Malaysia dan tak pernah sekalipun gagal atau lewat untuk membayar bonus kepada agen-agen dia di seluruh pelosok dunia.


selain daripada vitamin, produk terawal shaklee adalah pembersih organik BASIC H. pembersih ni terhasil daripada hasil pembuatan vitamin yang seperti semua sedia maklum, pembuatannya juga secara organik. tanpa tambahan mahupun intervensi bahan kimia berbahaya.

Sehingga ke hari ini, Shaklee masih kekal dengan Vitamin dan produk pembersih sebagai produk utama, dan turut memperkenalkan skin care serta water filter sebagai produk sampingan.

ok, cukup dulu setakat ni 3P: Profil, Pelan dan Produk sebuah Kompeni Hebat.. nanti saya akan sambung lagi di kemudian hari. ni nak ke kedai beli bateri 3A dulu hihi.. saya tinggalkan andavdengan kata² hikmah Dr Shaklee



karmila karim
019 981 9196

Thursday, November 10, 2016

Tips Anak-anak Kebah Demam Sepantas Sehari


budak sulung ni letih lesu 2 hari lepas.. nak hantar ke PASTI dia nampak tak bermaya je. even masa sarapan pun makan sambil lentok kepala atas meja. pakcik kedai makan tu pun perasan "aik, tak semangat je hari ni?" biasanya dia akan berdiri sebelah pakcik tu nengok pakcik nebar roti canai haha

tak jadi hantar dia ke PASTI. bawak ke sekolah duduk kat bilik guru. siap letak colour pencils magic pens and kertas A4 atas meja.. prepare untuk dia conteng. saya terus ke kelas. balik semula ke bilik guru lepas kelas (2 jam kemudian) nengok dia tidur atas kerusi tu. kertas colours and pens tu tak berusik langsung.. aaa nampak dah dia memang tak sihat. balik sekolah bawak dia gi klinik.

doktor cakap dia demam sikit and nasihatkan dia untuk kerap minum air masak and jangan skip makan. sulung ni kekadang makan tak berapa nak selera. kadang banyak kadang sikit tak macam yang tengah haha.. takpelah, memang nak kena pantau jugak pemakanan dia ni.

balik rumah suruh dia mandi then pakai seluar je tak payah berbaju then suruh dia rehat. saya ke dapur masak apa yang ada. buatlah sup kentang dengan ayam goreng. lepas dia makan terus sua 1 sachet nutriferon n bancuh PD. nutriferon tu dia kunyah² je. sedap katanya hihi

alhamdulillah, esoknya dah kebah demam. dia dah excited ke sekolah (haha sebab hari tu ada sukaneka).. saya persiapkan lagi dia dengan chewable vita c and nutriferon lepas sarapan. 


aaa tengok.. seronok dia dapat hadiah sukaneka.. bila dah bukak dia x seronok sebab dapat tumbler kaler pink hahaha.. 

alhamdulillah, sampai hari ni saya masih bagi dia makan nutriferon sebab biasanya virus demam kan 2 3 hari so teruskan bagi untuk lawan virus tu. and pagi tadi dia dah nanya mana vita c dia and mintak bancuhkan mealshake untuk bekal. bagus.. dah jadi rutin baru.. ibu pun makin kena cepat sikit pagi² hihi

aaa ini tips anak² kebah demam sepantas sehari. untuk anak² saya memang menjadi. selain tu kalau badan panas sangat, saya akan lumurkan satu badan dengan HB cream selain mandikan dia dengan diluted Basic H. aaa jangan selimutkan ye anak² yang demam walaupun kesiankan diorang kesejukan. biar badan dia cool down ye.

karmila karim
019 981 9196

Tuesday, November 8, 2016

Bonus Shaklee Kini dan 6 Bulan Akan Datang

bulan ni kira genap dah setahun saya bergiat aktif dengan bisnes shaklee.. hihi happy anniversary to me.. teringat balik tahun lepas dalam berpantang saya mula build blog ni hihi

time tu blur lagik apa yang nak dicapai dengan shaklee. sangat fokus dengan task yang diberi semasa tu.. mak biz saya kata buat blog so buat blog. masa tu saya memang mintak untuk fokus pada blog dulu.. persiapan saya untuk menawan temerloh hihi so bila mak biz mintak setkan target, saya ketepikan dulu. saya kata dah saya balik temerloh and betul² bergiat nanti baru saya set target

aduhai.. silap rupanya cara itu.. tak boleh tak boleh.. no no no.. 

rupanya sebelum kita nak mula kita dah kena visualize the end.. visualize our journey.. the start, the middle, the end.. kena set target siap². tahun bila kita nak capai tahap tertinggi.. berapa bonus bulanan yang kita nak dapat. untuk dapat bonus tu kena tau berapa jualan kita sebulan.. untuk capai jualan bulanan tu kena ada target berapa jualan kita mingguan.. 

mesti ada TARGET TARGET TARGET.. kena ada AIM.. kenapa? yelah.. bila dah ada target, ada aim yang kita nak capai nak tuju, jadi kita boleh FOKUS. sama macam hidup kita ni.. takdek target, takdek aim, kita tak fokus untuk apa, hilangkan arah tuju, hidup tanpa erti.

jadi semenjak 2 menjak bila saya dah bebetul serius ni memang setiap bulan kena saya ingatkan untuk set target.. untuk set aktiviti harian. untuk buat vision board.. letak semua yang ditarget, diimpi, diidam kat situ. waaahhh banyak kerja beb haha.. ingatkan senang je nak berniaga produk yang dah sedia diketahui umum ni haha

wahahaha gelak besar saya.. sebelum ni memang saya tak pernah nak pandang jauh untuk sesuatu. adalah set target jangka panjang tapi takde action plan kecik kecik tu.. malu pulak nak set the end result hihi kalau ada TARGET pun i keep it to myself 

but now saya dah diajar untuk sentiasa tulis target saya.. tulis then tampal.. sebab ini perlu untuk visualize and sebagai peringatan kepada diri setiap hari. tampal kat tempat yang kita selalu tengok. tepi cermin ke, kat depan meja makan, kat tepi pintu, tepi tv ke, tepi dapur. letak kat tempat yang sentiasa kita tengok. letak kat tempat yang senang dilihat.

so sempena 1st anniversary sy dalam shaklee ni (happy anniversary mila 👏👏) saya nak betul² tulis apa TARGET saya. IMPIAN saya dalam shaklee ni. harapan dan target saya 6 bulan dari sekarang.

rank yang saya nak capai is senior coordinator.. aaa sebab saya nak bonus 5 angka tu hihi.. untuk capai target saya tu saya mesti ada paling kurang 5 orang anak bisnes yang serius. yang betul² serius macam saya 😉😉.. 

selain tu saya impikan untuk berjaya ikut trip percuma shaklee ni.. aa macam trip umrah.. or tahun depan nak ke jepun.. uiii destinasi impian tuu. nak pergi tu bukan sorang tau.. nak pergi dengan suami and mak ayah and triple H saya tu hihi

alhamdulillah setakat hari ini saya masih mampu lagi mengharungi hari demi hari bisnes saya ni dengan jayanya.. of course dengan backup support daripada family and khas kepada team #superstarshaklee. memang banyak faedah mendaftar bersama saya hihi. setakat ni memang sedang komited untuk menselfbrandkan diri di media internet ni. buat task #tsunamishaklee, buat task #ssvnov2016, buat task untuk mengupkan blog.. huish banyakkan kerja.. siapa kata orang niaga part time ni senang hihi

tapi jangan risau.. insya Allah saya akan bantu anda untuk sama naik cemerlang dalam shaklee. itupun jika anda mahukan bantuan saya.. percuma tau saya bagi. itupun tak nak ke? 😊😊

karmila karim
019 981 9196

Monday, November 7, 2016

Kenapa Saya Adalah Mentor Bisnes Online Terbaik Anda

hihi malu pulak bila nama kita spesifik ditulis dan diseru kat fb macam ni.😊😊😊 macamlah saya ni mentor bisnes online terbaik anda hihi tapi tak mustahil kan?

tapi betul kata mami Salwa Al'Izzah ni.. malu biarlah bertempat. dalam mencari ilmu kalau malu memang rugi. malu bertanya sesat jalan. malu bertanya tak dapatlah ilmu. tapi bertanya tu mestilah dengan adab ye.. jangan sampai menggedik tak tahu malu hihi

Mami Salwa ni dah bertahun² mengasah ilmu beliau.. kata beliau rugi jika ilmu yang Allah curahkan kepada beliau melalui guru² beliau yang hebat tidak beliau perturunkan dan ajarkan kepada orang lain. pada siapa lagi beliau nak ajar? aaa mestilah anak² cucu cicit bis beliau yang rajin bertanya dan berhubung dengan beliau.

saya ni sedang dalam proses mendalami ilmu blog dan SEO. juga untuk banyak lagi marketing channel dan caranya.. uish sangat banyak benda yang perlu dipelajari tapi it is a life-long journey.. ilmu Allah sangat luas.. sampai mati pun kita takkan habis belajar. aa sementara masih hidup ni, janganlah malas untuk upgrade diri ye 😉😉

tapikan...

saya belum ada anak² bis untuk diperturunkan ilmu yang saya dah pelajari ni.. sesak dah kepala ni sebab ilmu tu tersangkut je. saya risau ianya akan pudar. bukankah ilmu yang bermanfaat adalah ilmu yang diguna dan dikongsi. lagikpun, lebih cepat belajar bila kita ajar or tunjuk kepada orang lain. lagi cepat ilmu itu diserap and disimpan dalam memori jangka panjang.

jadi, kepada sesiapa yang nak mencabar diri untuk berbisnes, yang nak mencari income tambahan, yang nak membaiki tahap kesihatan, yang nak hidup yang lebih bermanfaat dan sihat, bolehlah kontek saya ye 😊😊 lepas daftar ahli, Insya Allah, saya akan menjadi mentor bisnes online terbaik untuk anda. hihi tak sabar nak perturunkan ilmu saya ni dan hubungkan anda dengan guru saya yang hebat ni.. banyak tau faedah daftar ahli dengan saya..

ishh rugi tau kalau ilmu Allah yang mendatangkan manfaat ni tak dikongsikan.. rugi jugak tau tak kontek saya sebab saya ni mentor bisnes online terbaik anda 😎😎

karmila karim
019 981 9196

Sunday, November 6, 2016

Bisnes Shaklee Jalan Saya Capai Impian Hidup


hobi memang ada banyak. dari kecik sampai sekarang membacalah hobi utama tp sekarang membaca pun kadang² je hihi lagik² dengan Triple H, kerja kat sekolah lagik, Bisnes Shaklee lagik. membaca jugak tapi bukan lagi buku² citer cinta hihi.. eh dah Daftar Ahli Shaklee? belum? taip DAFTAR AHLI then hantar ke 019 981 9196 ye


selain membaca, koi pun suka gi kedai buku.. browse along the aisle.. pegang pencils, sharpeners, files.. read the books and mags.. kalau gi kedai buku memang akan sampai duduk atas lantai nengok pegang buku dan barang².. haha pegang je tak beli pun.. hobi ni pun dapat buat beberapa kali je setahun haha.. awal tahun memang banyak kali la melawat kedai buku.. towards year's end dah makin kurang lawatan hihi

masa sekarang memang banyak dihabiskan di rumah. so memang banyak peluang untuk hobi yang lain yakni menonton Movies kat tv. nak tengok movie kat wayang banyak sangat pancaroba nye haha so kita tengok la movie kat astrok yang berulang² ni. tak kesahlah.. channel ada banyak. bosan nengok movie inggeris tengok movie cina. tak nak tengok movie cina tengok movie tamil. kalo tak beralih ke hindustan ke korea ke thailand ke.. pendek kata apa² movie la yang ada

tapi semenjak 2 3 tahun ni minat kepada movies dah berkurang sikit. menonton tv tu masih lagi tapi akan bukak channel renovate bina diy design deco rumah or barang² dalam rumah. minat koi ni bukan pada interior susun atur finishes tapi pada construction work tu. seronok betul nengok diorang memecah membina memaku memotong.. uish seronok nengok power tools yang diorang guna.

bila nengok citer² macam tu semangat nak renovate sendiri. nak bina shelves, cabinets, pasang tiles, cat, paku papan dinding or ikat batu dinding.. haha paham tak apa tu? kalau tak paham takpe..

aaa manalah tau koi akan dapat peluang nak bina cabinet dapo ke wardrobe ke even shelves kat rumah sendiri.. even kalau tak berpeluang nak pegang power tools tu at least koi berpeluang nak design susun atur or rupa bentuk kabinet dapo, pantry dan soho koi. biarlah orang yang pakar membinanya hihi.. lebih jimat koi rasa 😄😄

sekarang sampai koi ada rumah sendiri (yang betul² untuk didiami), koi ada banyak masa untuk browse gambar² and design² layout kabinet.. sekarang tengah dalam fasa research la kunun nye hihi.. insya Allah bila dah ada rumahnya nanti, fasa untuk pilih plan and layout bebetul pulak akan tiba. hhuuuuuu bersabar laaaaaaahhhh (tarik napas dalam², hembus guna mulut) haha mesti korang yang baca buat jugak kan 😁😁

tak salah kan berimpian.. hidup tanpa impian dan fokus akan hanyut. kenapa hanyut? sebab takde hala tuju. so, marilah set up our impian dan fokus hidup. takpe kalau impian nye kecik sebab sekecik² impian sekurang²nya memberikan erti dalan hidup kita ni. takpe kalau impian itu mustahil, selagi tak cuba kita takkan tahu. eh janganlah impi yang terlampau dan tak realistik sangat pulak ye..

sama jugak dengan Bisnes Shaklee ni. impian koi untuk mengecapi kewangan dan masa yang bebas melalui bisnes ni. insya Allah diperkenan dan dipermudahkan oleh Allah

😎😎


nak baca Faedah Daftar Ahli dengan Koi? 

Saturday, November 5, 2016

Makan Vitamin Jadi Gemuk, Betul Ke?


ini produk kegemaran saya.. memang jatuh cinta berkali² dengan vita C ni. makan bersama ESP untuk menjaga kulit.. nak kulit yang sihat dan cantik la aim nye 😀😀

ada jugak ye orang yang takut makan vitamin C or B.. katanya bila makan vitamin berat badan akan naik.. katanya bila makan vitamin selera makan bertambah.. katanya lepas makan vitamin dia asyik² makan je

ni saya dengan bangganya nak bagitau.. makan vitamin memang akan buat berat badan kita naik.. APA??!! 😱😱😱 hihi ye betul ni.. berat badan pemakan vitamin akan naik dengan jayanya KALAU pemakan vitamin tu tak jaga pemakanannya.. saya pun macam ni mula² dulu 😅😅

vitamin tambahan aka supplement ni adalah untuk mencukupkan or menambah keperluan nutrien yang diperlukan oleh badan kita. selain tu, ada jugak vitamin dimakan untuk membaiki tubuh badan kita dari dalam. jadi, bila badan kita cukup bekalan keperluan dan sihat, proses² badan kita pun berjalan lebih lancar. aih contoh macam enjin la.. bila kita dah ovehaul dah kasi bersih dalaman dia, enjin boleh berfungsi dengan lebih baik. faham tak?

okay mesti korang jawab "FAHAM" sambil angguk² kepala kan.. tapi masih kompius macamana vitamin tu boleh menggemukkan? aaa mesti tak sabar nak tahu love-hate relationship antara cik vitamin dan en gemuk ni.. ok ok, saya sambung..

kat mana tadi? aaa proses² badan berjalan lancar.. wokeh, bila proses badan berjalan lancar, insya Allah kadar metabolisme juga akan meningkat sekaligus sistem pembuangan juga semakin cekap. aaa lawas la kiranya. lepas makan je terus perut serap yang penting and singkirkan yang tak diperlukan. lepas makan terus buang lepas makan terus buang

ok kat situ mesti korang akan cakap "aaa dah buang tu perut kosong. mesti la lapar. dah lapar kenalah makan."

teeetttt.. salah.. 0 markah untuk korang.. kalau itu tindakan diambil memang kompemlah berat badan akan naik. 

ini tips nye.. walaupun ambik vitamin, cara makan kita kenalah jaga jugak. makan yang utama which are breakfast, lunch and dinner kenalah makan macam biasa pada waktu yang biasanya kita makan setiap hari.. setiap hari tanpa missed and dalam kuantiti yang sederhana.

"dah kenapa nak makan sederhana? dahlah lepas makan nanti akan terus dibuang.. lapar beb.."

ye, tau.. memang lapar. oleh kerana lapar lah kena makan secara sederhana. sebab sambil menunggu nak ke masa makan utama tu kita digalakkan makan snek. aaa yang ini pun dalam kuantiti yang sedikit tau.. bukan melantak tapi sekadar alas perut. dalam kadar sedikit tapi banyak kali. aaa contohnya lepas sarapan tu, setiap kali perut tu lapar, makanlah sekeping biskut.. or 2 keping biskut.. cicah ngan air teh.. pergh, sedap tu hihi

makan tu pun janganlah pilih coklat sekeping, jajan, gula².. pilihlah snek yang sihat. contohnya buah, biskut oatmeal, kekacang, kismis. 

ok.. jadi masih anggap makan vitamin jadi gemuk? semuanya terpulang  kepada diri sendiri. sekarang berat badan saya menten je.. turun lagi ada hihi

tepuk perut, tanyalah selera hihi

karmila karim
019 981 9196

Tuesday, November 1, 2016

Kepentingan Omega untuk Ibu Mengandung

hari ni nak kongsi tentang kepentingan OMEGA kepada ibu mengandung

apelah OMEGA omega yang selalu dengar dan tengok dalam iklan ni? dalam susu la, dalam minyak masak la.. omega 3 la omega 6 la..

okay, saya terangkan secara ringkas ye.. OMEGA ni datangnya daripada minyak ikan. khasiat dalam minyak ikan yang duk kat nuuuunn laut dalam nu.. bukan senang nak derived omega ni.. memang menggunakan kepakaran dan kudrat.. itu citer lain kali ye hihi

Ok apa yang best sangat pasal omega ni ye? 😮😮 

poin PENTINGnya di sini ialah omega sangat penting untuk tumbesaran dan perkembangan otak. omega 3 terutamanya. aaa macamana tu ye?

lemak asid omega 3 ni diperlukan untuk kesihatan secara general. maknanya dalam diet harian kita ni mesti ada omega 3. penting ni untuk menyeimbangkan ambilan omega 6 yang biasanya lebih banyak dalam makanan yang kita makan. 

aish penting ni tau sebab omega ni ada kena mengena dengan hormon.. tak betul ambilan kita ni akan mengucar kacirkan paras hormon kita.. nampak tak betapa pentingnya omega 3 ni? dah berapa kali dah tulis perkataan penting ni hihi

lemak asid dalam omega 3 ni jugak merupakan bahan untuk membina sel otak kita. aaa nampak tak kepentingan omega 3 ni.. makin kaya otak kita dengan omega, makin kuat daya  ingatan, tumpuan dan fungsi kognitif kita. 

jadi, kalau bekalan omega 3 ke otak kita mencukupi, otak kita akan dapat sokongan yang cukup untuk berfungsi dengan baik. nampak? penting ke penting omega 3 ni 😉😉😉

yang paling penting (penting lagi 😊😊) omega 3 mempunyai efek untuk melambatkan proses penuaan di otak.. jadi, kebarangkalian bagi pemakan omega 3 yang tegar untuk mendapat penyakit akibat penuaan seperti Alzheimer dan nyanyuk adalah lebih rendah berbanding mereka yang kurang makan omega 3. 

Nampak tak betapa PENTINGnya untuk kita makan omega 3. check balik makanan yang kita makan seharian.. ada tak makanan yang mengandungi omega 3? cukup ke tak ambilan omega 3 kita seharian?

untuk para ibu mengandung, semua faedah omega 3 yang diterima oleh badan si ibu akan dapat juga kepada fetus yang dikandung tu.. aaa dari dalam perut lagi otak anak dah diperkaya dengan omega 3. dari dalam rahim lagi pembinaan dan perkembangan otak anak dah diperkukuh dengan sokongan yang kuat.

kan berbaloi baloi tu?

rugi kan kalau ibu² mengandung melepaskan peluang untuk menyihatkan otak di samping membentuk bakal anak yang juga sihat cerdas otaknya.. penting ni supaya generasi yang lahir seterusnya adalah generasi yang lebih berkualiti.. sihat mental dan sihat fizikal. 

risau jugak nengok ke keadaan manusia zaman sekarang ni. yang dah semakin cetek akal, semakin dangkal fikiran, semakin lepas perilaku.. semoga kita semua terlindung daripadanya 😢😢

karmila karim
019 981 9196